thelifetimeexperience@gmail.com

Αναμνήσεις

EOS Volcanic: Σικελία, Μεγάλη Ελλάδα, γη της ηφαιστειακής πέτρας και της φραγκοσυκιάς!

12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

EOS Volcanic: Σικελία, Μεγάλη Ελλάδα, γη της ηφαιστειακής πέτρας και της φραγκοσυκιάς!

0 comments 0 share
Ένα οδικό ταξίδι εννέα ημερών, που ξεκίνησε από την Αθήνα και μας οδήγησε στις πάλαι ποτέ παντοδύναμες πόλεις της Νότιας Ιταλίας και της Σικελίας, όπου η αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική και κουλτούρα είναι πανταχού παρούσες, και όπου - όπως θα ανακαλύπταμε - η έκφραση «ούνα φάτσα ούνα ράτσα» είναι εντελώς ακριβής...

Ξεκινήσαμε από την Αθήνα, επτά άτομα σε ένα βαν, και κατευθυνθήκαμε βόρεια, προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου επιβιβαστήκαμε στο νυχτερινό (γεμάτο Έλληνες, Ιταλούς και Ρουμάνους φορτηγατζήδες) φέρι με προορισμό το πολύβουο Μπάρι. Το ξημέρωμα εν πλω μαγαρίστηκε κάπως από την πρωινή ανακάλυψη της απώλειας των κλειδιών του βαν. Η απώλεια ήταν ευτυχώς προσωρινή, και αφού ξεπεράστηκε η κρίση, κατευθυνθήκαμε νότια προς το νησί της Σικελίας. Η εμπειρία της οδήγησης στη Νότια Ιταλία ήταν το ακριβώς αντίθετο από την ανάλογη εμπειρία μας στη Σκανδιναβία - χαοτική σήμανση, ανακριβείς οδηγίες στο GPS, υπερηχητικές ταχύτητες στην αριστερή λωρίδα, με κορυφαία τη στιγμή όπου υπάλληλος των διοδίων μας κατηύθυνε να επιστρέψουμε με ΟΠΙΣΘΕΝ στην εθνική οδό!
Ωστόσο, μας αποζημίωσε και με το παραπάνω για τις πολλές ώρες οδήγησης η πρώτη θέα των ενεργών κρατήρων της Αίτνας στο φως του ηλιοβασιλέματος. Αυτή η θέα θα ήταν και η διαρκής συντροφιά μας για τις επόμενες πέντε ημέρες, μια και η βίλα που είχαμε νοικιάσει βρισκόταν ακριβώς στους πρόποδες του ηφαιστείου, ευθεία πάνω από την πόλη της Κατάνιας.

Χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, παραθέτουμε ορισμένες από τις καλύτερες στιγμές του Ηφαιστειακού μας Road Trip:
  • Δύο επισκέψεις στην Αίτνα: η πρώτη μια υπέροχη, ζεστή, ηλιόλουστη, ανέφελη ημέρα, στη διάρκεια της οποίας ανεβήκαμε με τον οδοντωτό και με λεωφορείο 4Χ4 στους ψηλούς κρατήρες, και περάσαμε ώρες εξερευνώντας και φωτογραφίζοντας την εκπληκτική γεωμορφολογία του ηφαιστείου αλλά και τις θεαματικές εκρήξεις καπνού που σε τακτά χρονικά διαστήματα στεφάνωναν το ψηλότερο σημείο του βουνού. Και η δεύτερη στους χαμηλούς κρατήρες, μια παγωμένη ημέρα με δυνατό αέρα και μαύρα σύννεφα... Η εμπειρία ήταν απίστευτα ατμοσφαιρική, με αποκορύφωμα τη θέα του πρώτου πασπαλίσματος χιονιού στα ψηλά!
  • Ο οδηγός μας, ο Ματτέο, ένας πραγματικός Σικελός τζέντλεμαν με άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, χάρη στον οποίο οι επισκέψεις μας σε Συρακούσες, Κατάνια, Νότο και Ταορμίνα έγιναν ακόμη πιο αξιομνημόνευτες. Οι αστείρευτες γνώσεις του και οι συνεχείς προσπάθειές του να μας δείξει κάθε πτυχή της ζωής στη Σικελία διασφάλισαν ότι επιστρέψαμε με εξαιρετικές φωτογραφίες από άγνωστες στους πολλούς γωνίες λήψης!
  • Πίτσα με φιστίκι Αιγίνης στην Πεντάρα, και η τραττορία του Τζουζέπε στο Μπρόντε, οι καλύτερες μεταξύ πολλών καλών γαστρονομικών εμπειριών.
  • Street photography στις Συρακούσες, στα στενάκια της Κατάνιας, στο παραθαλάσσιο Τσεφαλού, στις λαϊκές αγορές του Παλέρμο.
  • Φωτογραφία τοπίου στις πλαγιές και τους κρατήρες της Αίτνας, στο αρχαιοελληνικό θέατρο της Ταορμίνα, και στο οχυρό της Ορτυγίας.
  • Οι δύο γατούλες που μας υιοθέτησαν στη βίλα μας - τουλάχιστον δύο μέλη της ομάδας είχαν βλέψεις για να τις φέρουν στην Ελλάδα!
  • Μπάνιο στον καταρράκτη στο φαράγγι της Αλκάνταρα.

Το τελευταίο μας βράδυ στην Ιταλία, το οποίο το περάσαμε στο πολύβουο, πολύχρωμο, ολοζώντανο Μπάρι, με τα στενά σοκάκια του και τους ιδιαίτερους χαρακτήρες που συναντήσαμε.Συνολικά, αυτό το road trip στη Σικελία ήταν, για εμάς, η απόλυτη επιβεβαίωση του κλισέ σύμφωνα με το οποίο είμαστε «μία φάτσα και μία ράτσα»! Στο νησί αυτό υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία που είναι οικεία για εμάς τους Έλληνες, από άποψη ιστορίας και πολιτισμού - κάτι που δεν ισχύει καθόλου στη βόρεια Ιταλία. Περισσότερο από γεωγραφικό ταξίδι, έμοιαζε με ταξίδι στον χρόνο - πίσω στις ένδοξες ημέρες της Αρχαίας Ελλάδας, κυρίως, αλλά και μερικές δεκαετίες πίσω από κάποιες απόψεις.

Σικελία θα σε επισκεφτούμε ξανά - κυρίως επειδή έχουμε αφήσει μία σημαντική εκκρεμότητα. Οι καιρικές συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να επισκεφτούμε το δεύτερο ενεργό ηφαίστειο της Σικελίας, στο νησάκι Στρόμπολι, και αν κρίνουμε από την Αίτνα, μας ταιριάζουν τα ηφαίστεια!

Σχόλια


Αφήστε το σχόλιό σας


#TheLifetimeExperience

PASSION FOR TRAVEL & ADVENTURE

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις
Κατάλαβα!